De dierenvriendjes onderwijsprogramma

De dierenvriendjes onderwijsprogramma

In het Nederlandse onderwijs ligt de nadruk op vakinhoudelijke prestaties, zoals taal en rekenen. Tijdens de dierenvriendjes lessen ontwikkelen kinderen zelfbewustzijn! Hoezo is dit belangrijk? Kinderen hebben steeds vaker last van onrust, stress, piekergedachten, prikkelgevoeligheid, onzekerheid en faalangst etc. Dit is zichtbaar in ontwikkelingsproblemen zoals bijvoorbeeld gebrek aan concentratie, niet luisteren naar wat van je verwacht wordt of bang zijn om het verkeerd te doen. Ieder kind is anders en heeft iets anders hierin nodig. Leerkrachten zijn op zoek naar werkzame handvatten om ieder kind te ondersteunen en waar nodig te coachen op de persoonlijke ontwikkeling. 

De dierenvriendjes leren wie je bent

Zelfbewustwording oftewel 'leren wie je bent' wordt door hulp van de dierenvriendjes in de klas op een vriendelijke wijze toepasbaar. Meester Kees de Kikker en de dierenvriendjes maken het stuk makkelijker om met kinderen over ‘zichzelf’ in gesprek te gaan. De dierenvriendjes geven taal aan gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. 

Persoonlijke en mentale ontwikkeling

Tijdens de dierenvriendjes lessen is er positieve aandacht voor persoonsvorming. Welke talenten laat een kind in gedrag zien (TOP)? Welke talenten gun je een kind nog te leren voor een goede balans en levenshouding (TIP)? De mentale ontwikkeling krijgt ook aandacht, wat denken de kinderen en is dit helpend? Hoe gaan kinderen met gevoelens en emoties om? Meester Kees houdt zijn klas een vriendelijke spiegel voor en leert hen een goede vriend voor zichzelf en anderen te zijn.

Zelfregulatie

In de klas van meester Kees de Kikker worden er dagelijks stille kikker pauzes genomen. Kinderen leren in stilte met zichzelf te zijn. Ze worden zich o.a. bewuster van hun ademhaling, gedachten, gevoelens en emoties. De stille kikker pauzes dragen bij aan het vergroten van de aandacht, ontspanning en zelfregulatie.

Verschillende leeftijden en illustraties

De dierenvriendjes groeien met de kinderen mee. Op die manier sluiten de illustraties aan bij de leeftijd van kinderen.

Balans en levenshouding

Gedurende het schooljaar helpen 54 dierenvriendjes talenten een goede balans en levenshouding te stimuleren.

Voorbeelden talenten 

  • Concentratie
  • Rekening houden met
  • Doorzettingsvermogen
  • Optimisme
  • Creativiteit
  • Geduld
  • Veerkracht
  • Samenwerking

Hoe werkt een dierenvriendjes les?

Tijdens de dierenvriendjes lessen leren kinderen aandacht besteden aan hun belangrijkste instrument namelijk: zichzelf!

De lesonderdelen

Een dierenvriendjes les duurt elke dag minimaal 15 minuten en is opgebouwd uit verschillende lesonderdelen.

INTRODUCTIE

Om de dierenvriendjes karakters in de klas aan de kinderen te introduceren werkt de leerkracht met een voorleesboek en audio luisterverhalen.

TALENTGESPREK 

In de klas werkt de leerkracht met de dierenvriendjes talentenkaarten. De kinderen ontdekken hun talenten en leren nieuwe talenten in gedrag te ontwikkelen.

BEWEGINGSOEFENING (YOGA)

De leerkracht verzorgt in de klas een dierenvriendjes bewegingsoefening (yoga). De kinderen oefenen om zich te verbinden met hun lichaam en de stilte in zichzelf te vinden.

STILLE KIKKER PAUZE (MINDFULNESS)

De leerkracht verzorgt stille kikker pauzes. In deze stille aandacht- en ontspanningsoefeningen leren kinderen zich te verbinden met zichzelf. De oefeningen dragen bij aan het ontwikkelen van de zelfregulatie.

ZELFONDERZOEK (INQUIRY)

De leerkracht onderzoekt met de kinderen wat zij aan zichzelf in de stille kikker pauzes opmerken.

KEES DE KIKKER MOMENTJES (REFLECTIE)

De leerkracht staat tijdens Kees de Kikker momentjes stil bij gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. Met hulp van de dierenvriendjes wordt het innerlijk functioneren en persoonlijke ontwikkeling van een kind/kinderen vriendelijk besproken. 

Communicatie en opvoeding ouders

De dierenvriendjes zorgen ervoor dat leerkrachten, kinderen, ouders dezelfde taal leren spreken. Dit kan helpend zijn in de communicatie en relatie met elkaar. De dierenvriendjes helpen leerkrachten op een vriendelijke manier met ouders te bespreken wat er nodig is in de opvoeding.

Trainersopleiding voor het onderwijs

Ben je leerkracht en wil je als Mindtrainer voor kinderen met de dierenvriendjes aan de slag? Klik hier voor de trainersopleiding

Wil je als organisatie dat we op locatie de trainersopleiding aan je team verzorgen? Dat kan!

Kennismaken?

Stuur via onderstaand contactformulier een bericht en wij nemen contact met je op.

  • Dierenvriendjes voor kinderen

Neem contact op