De dierenvriendjes methode

De dierenvriendjes methode

Leuk dat je interesse hebt in de dierenvriendjes methode. Lees hieronder meer over de essentie van de dierenvriendjes methode en de lesonderdelen. Bekijk via de video's de ervaringen met de methode in de klas en tijdens een kindercoaching gesprek.

Wil je kennismaken om de methode persoonlijk te bespreken of een introductie workshop voor je team aanvragen? Je kan via het contactformulier contact opnemen.

De dierenvriendjes leren wie je bent

Zelfbewustwording oftewel 'leren wie je bent' wordt door hulp van de dierenvriendjes op een vriendelijke wijze toepasbaar. Meester Kees de Kikker en de dierenvriendjes maken het stuk makkelijker om met kinderen over ‘zichzelf’ in gesprek te gaan en te reflecteren. De dierenvriendjes geven taal aan gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties.

Tijdens de dierenvriendjes lessen is er aandacht voor persoonsvorming, cognitief als sociaal emotioneel. Welke dierenvriendjes en talenten laat een kind in gedrag zien (TOP)? Welke talenten gun je een kind nog te leren voor een goede balans en levenshouding (TIP)? Wat denkt een kind en is dit helpend? Hoe gaat een kind met gevoelens en emoties om? Meester Kees houdt zijn klas een vriendelijke spiegel voor en leert hen een goede vriend voor zichzelf en anderen te zijn.

In de klas van meester Kees de Kikker worden er dagelijks stille kikker pauzes genomen. Kinderen leren in stilte met zichzelf te zijn. Ze worden zich o.a. bewuster van hun ademhaling, gedachten, gevoelens en emoties. De stille kikker pauzes dragen bij aan het vergroten van de aandacht, ontspanning en zelfregulatie.

De dierenvriendjes helpen elkaar

Balans en levenshouding

Met 54 dierenvriendjes talenten kun je in de ontwikkeling van een kind een goede balans en levenshouding stimuleren.

Voorbeelden talenten 

  • Concentratie
  • Rekening houden met
  • Doorzettingsvermogen
  • Optimisme
  • Creativiteit
  • Geduld
  • Veerkracht
  • Samenwerking

Verschillende leeftijden en illustraties

De dierenvriendjes groeien met de kinderen mee. Op die manier sluiten de illustraties aan bij de leeftijd van kinderen.

De lesonderdelen

Een dierenvriendjes les is opgebouwd uit 7 verschillende lesonderdelen. Tijdens het volgen van de MTK online trainersopleiding leer je lesonderdelen in de praktijk uit te voeren. Hieronder een korte uitleg.

1. INTRODUCTIE 

Om de dierenvriendjes karakters aan de kinderen te introduceren werk je met een voorleesboek en verschillende audio opnamen. Luister hier als voorbeeld het liedje van meester Kees de Kikker

2. TALENTGESPREK (REFLECTIE)

Je werkt met de dierenvriendjes kaarten. Kinderen ontdekken zo hun talenten en leren nieuwe talenten in gedrag te ontwikkelen. Daarnaast bespreek je helpende gedachten en leer je kinderen hoe ze vriendjes kunnen worden met hun emoties.

3. BEWEGINGSOEFENING (YOGA)

Samen met de kinderen beoefen je bewegingsoefeningen (yoga) om kinderen o.a. te leren contact te vergroten met hun lichaam.

4. STILLE KIKKER PAUZE (MINDFULNESS)

Je verzorgt stille kikker pauzes. In deze stille aandacht- en ontspanningsoefeningen leren kinderen zich te verbinden met zichzelf. De oefeningen dragen o.a bij aan het ontwikkelen van aandacht, ontspanning en de zelfregulatie.

5. ZELFONDERZOEK (INQUIRY)

Je onderzoekt met de kinderen wat zij aan zichzelf in de stille kikker pauzes en bewegingsoefeningen opmerken.

6. KEES DE KIKKER MOMENTJES (REFLECTIE)

Je staat tijdens een Kees de Kikker momentje stil bij gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. Het zijn kortdurende reflectiemomenten waarin je kinderen positieve bekrachtiging of ondersteuning geeft. Dit werkt aanmoedigend, belonend, versterkend en verbindend.

7. Activiteiten met talent 

Er zijn 54 dierenvriendjes talenten en meer dan 150 activiteiten beschikbaar die je met de kinderen kan uitvoeren. Door de activiteiten besteden kinderen aandacht aan talenten zoals, geduld, eerlijkheid, samenwerken, vreedzaamheid, weerbaarheid, vriendelijkheid etc.

Een ervaring in het onderwijs

Een ervaring als kindercoach 

MTK online trainersopleiding 

Wil je als Mindtrainer voor kinderen met de dierenvriendjes aan de slag? Klik hier voor de online trainersopleiding

Kennismaken?

Wil je kennismaken om de methode persoonlijk te bespreken of een introductie workshop voor je team aanvragen? Stuur via onderstaand contactformulier een bericht.

  • Mindtrainers voor kinderen

Neem contact op

Wil je direct contact? Dat kan via  Whatsapp of bel naar  0202157705

Of vul onderstaand formulier in: