Behandelmethode zorg

DE DIERENVRIENDJES een behandelmethode voor kinderen

De wetenschappelijke beroepsvereniging VGCt (Vereniging Gedrags en Cognitieve Therapie) heeft de dierenvriendjes methode als zeer goed gewaardeerd! De dierenvriendjes kunnen door hulpverleners die met kind en gezin werken worden gebruikt in de behandeling.

De dierenvriendjes is een methode o.a. gebaseerd op de Roos van Leary, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. De Roos van Leary geeft inzicht in gedrag en interactie tussen mensen. Bij cognitieve gedragstherapie (cgt) krijgt een kind en ouders inzicht in hoe denken, voelen en doen invloed hebben op elkaar. Mindfulness zorgt ervoor dat kinderen en ouders talenten als concentratie, geduld, ontspanning, verdraagzaamheid en vriendelijkheid ontwikkelen.

De dierenvriendjes leren wie je bent

Zelfbewustwording oftewel 'leren wie je bent' wordt door hulp van de dierenvriendjes op een vriendelijke wijze toepasbaar. Meester Kees de Kikker en de dierenvriendjes maken het stuk makkelijker om met kinderen en hun ouders over ‘zichzelf’ in gesprek te gaan. De dierenvriendjes geven taal aan gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. 

Luister hier het liedje 'leer jezelf kennen met meester Kees de Kikker'

PERSOONLIJKE EN MENTALE ONTWIKKELING

De dierenvriendjes geven positieve aandacht aan persoonsvorming. Welke talenten laat een kind in gedrag zien (TOP)? Welke talenten gun je een kind te leren voor een goede balans en levenshouding (TIP)? Hoe is de interactie met ouders? Welke talenten laten ouders zien in de opvoeding en welke talenten gun je ouders te ontwikkelen? De mentale ontwikkeling krijgt ook aandacht, wat denkt een kind en is dit helpend? Hoe gaat een kind en ouders met gevoelens en emoties om? Meester Kees de Kikker houdt kinderen en ouders een vriendelijke spiegel voor en leert hen een goede vriend voor zichzelf en anderen te zijn.

ZELFREGULATIE

Meester Kees de Kikker neemt dagelijks een stille kikker pauze. Kinderen leren in stilte met zichzelf te zijn. Ze worden zich o.a. bewuster van hun ademhaling, gedachten, gevoelens en emoties. De stille kikker pauzes dragen bij aan het vergroten van de aandacht, ontspanning en zelfregulatie.

Dierenvriendjes trainingen kind en gezin

We hebben verschillende dierenvriendjes trainingen voor kind en gezin ontwikkeld. Bijvoorbeeld een groepstraining voor kinderen en een ouder- en kind training. We delen hier een paar uitgangspunten die in de trainingen terugkomen.

  • De dierenvriendjes helpen op een fijne manier te verbinden met elkaar. De dierenvriendjes zorgen voor een vriendelijke taal tussen hulpverleners, kinderen en ouders/opvoeders. Op de momenten dat het leuk en/of lastig is.
  • In de dierenvriendjes trainingen wordt er op een plezierige manier aandacht besteed aan vergroten van zelfkennis, zelfreflectie en zelfregulatie.
  • De dierenvriendjes training focust zich op een positieve en vriendelijke benadering van gedrag van kinderen, en hun (gezins)systeem. 
  • De dierenvriendjes talenten helpen een kind en zijn ouders hun talenten te ontdekken.
  • De dierenvriendjes kunnen ouders en kinderen ook helpen om nieuwe talenten te ontwikkelen voor een goede levenshouding en balans.
  • De dierenvriendjes helpen gedachten, gevoelens en emoties onder gedrag te (h)erkennen en te benoemen, wat bijdraagt aan zelfregulatie en doorbreken van disfunctionele patronen.
  • De training is een afwisseling van speelse, actieve en rustige oefeningen. Denk aan concentratie-, ontspanning-, lichaamsgerichte-, contact- en beweegoefeningen.

TRAINERSOPLEIDING 

Ben je hulpverlener en wil je als Mindtrainer voor kinderen met de dierenvriendjes aan de slag? Klik hier voor de trainersopleiding

KENNISMAKEN?

Wil je kennismaken of dat we een introductie workshop aan je team komen verzorgen? Stuur via onderstaand contactformulier een bericht en wij nemen contact met je op.

  • Dierenvriendjes voor kinderen

Neem contact op