Onderwijsprogramma
De dierenvriendjes onderwijsprogramma
Ben je leerkracht in het basisonderwijs? Vind je het ook belangrijk om de persoonlijke groei, zelfbewustzijn, sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfregulatie van leerlingen te bevorderen?
De dierenvriendjes leren wie je bent
Tijdens de dierenvriendjes lessen is er positieve aandacht voor persoonsvorming. Welke dierenvriendjes en talenten laat een kind in gedrag zien (TOP)? Welke talenten gun je een kind nog te leren voor een goede balans en levenshouding (TIP)?
Zelfbewustwording oftewel 'leren wie je bent' wordt door hulp van de dierenvriendjes in de klas op een vriendelijke wijze toepasbaar. Meester Kees de Kikker en de dierenvriendjes maken het stuk makkelijker om met kinderen over ‘zichzelf’ in gesprek te gaan en te reflecteren. De dierenvriendjes geven taal aan gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. Hoe gedraagt een kind zich? Is dit passend in het moment? Wat denkt een kind en is dit helpend? Hoe gaat een kind met gevoelens en emoties om? Meester Kees houdt zijn klas een vriendelijke spiegel voor en leert hen een goede vriend voor zichzelf en anderen te zijn.
In de klas van meester Kees de Kikker worden er dagelijks stille kikker pauzes genomen. Kinderen leren in stilte met zichzelf te zijn. Ze worden zich o.a. bewuster van hun ademhaling, gedachten, gevoelens en emoties. De stille kikker pauzes dragen bij aan het vergroten van de aandacht, ontspanning en zelfregulatie.
Verschillende leeftijden en illustraties
De dierenvriendjes groeien met de kinderen mee. Op die manier sluiten de illustraties aan bij de leeftijd van kinderen.
Balans en levenshouding
Gedurende het schooljaar helpen 54 dierenvriendjes talenten een goede balans en levenshouding te stimuleren.
Voorbeelden talenten
- Concentratie
- Rekening houden met
- Doorzettingsvermogen
- Optimisme
- Creativiteit
- Geduld
- Veerkracht
- Samenwerking
Hoe werkt een dierenvriendjes les?
Tijdens de dierenvriendjes lessen leren kinderen aandacht besteden aan hun belangrijkste instrument namelijk: zichzelf!
De lesonderdelen
Een dierenvriendjes les duurt elke dag minimaal 15 minuten en is opgebouwd uit verschillende lesonderdelen.
INTRODUCTIE
Om de dierenvriendjes karakters in de klas aan de kinderen te introduceren werkt de leerkracht met een voorleesboek en verschillende audio opnamen. Luister hier als voorbeeld het liedje van meester Kees de Kikker
TALENTGESPREK (REFLECTIE)
In de klas werkt de leerkracht met de dierenvriendjes talentenkaarten. De kinderen ontdekken hun talenten en leren nieuwe talenten in gedrag te ontwikkelen.
BEWEGINGSOEFENING (YOGA)
De leerkracht verzorgt in de klas een dierenvriendjes bewegingsoefening (yoga). De kinderen oefenen om zich te verbinden met hun lichaam en de stilte in zichzelf te vinden.
STILLE KIKKER PAUZE (MINDFULNESS)
De leerkracht verzorgt stille kikker pauzes. In deze stille aandacht- en ontspanningsoefeningen leren kinderen zich te verbinden met zichzelf. De oefeningen dragen bij aan het ontwikkelen van de zelfregulatie.
ZELFONDERZOEK (INQUIRY)
De leerkracht onderzoekt met de kinderen wat zij aan zichzelf in de stille kikker pauzes opmerken.
KEES DE KIKKER MOMENTJES (REFLECTIE)
De leerkracht staat tijdens een Kees de Kikker momentje stil bij gedrag, talenten, gedachten, gevoelens en emoties. Het zijn reflectie momenten waarin de leerkracht de kinderen positieve bekrachtiging of ondersteuning geeft. Dit werkt aanmoedigend, belonend, versterkend en verbindend.
Activiteiten met talent
Er zijn 54 dierenvriendjes talenten en meer dan 150 activiteiten beschikbaar die de leerkracht met de kinderen kan uitvoeren. Door de activiteiten besteden kinderen aandacht aan talenten zoals, geduld, eerlijkheid, samenwerken, vreedzaamheid, weerbaarheid, vriendelijkheid etc.
Trainersopleiding voor het onderwijs
Ben je leerkracht en wil je als Mindtrainer voor kinderen met de dierenvriendjes aan de slag? Klik hier voor de trainersopleiding
Kennismaken?
Wil je kennismaken of dat we een introductie workshop aan je team komen verzorgen? Stuur via onderstaand contactformulier een bericht en wij nemen contact met je op.